Η μεγάλη αξία της εφημερίδας του Συλλόγου μας
Γράφει η Αρετή Χρυσάγη-Δημητρίου
Η ιστορία του εντύπου στην Ελλάδα άρχισε από τον 18ο αιώνα με προσπάθειες για την επιβίωση του λαϊκού πλούτου, και προσπαθούσαν να συνενώσουν το Ελλήνικό στοιχείο.
Η εφημερίδα του Συλλόγου των Ανδρονιάνων , του Συλλόγου μας, προσπάθησε να ενώσει τους χωριανούς μας όπου κι αν βρίσκονται.
Παλαιότερα ήταν σχεδόν όλοι στο χωριό. Δεν έφευγαν, ζούσαν εκεί και ότι συνέβαινε το ήξεραν.
Τώρα υπάρχουν πολλοί με ρίζες στο χωριό των Ανδρονιάνων που βρίσκονται όχι μόνο σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία.
Η εφημερίδα περιλαμβάνει πολλά θέματα, θρησκευτικά, πολιτικά και κυρίως λαϊκά με ήθη και έθιμα και γενικά γεγονότα του χωριού. Αναφέρει και ιατρικά και ποιά φυτά της περιοχής μας μπορούν να γίνουν φυτικά φάρμακα.
Παίρνοντας την εφημερίδα και διαβάζοντάς την ζουν όλοι το χωριό. Δεν το ξεχνούν.
Οι παλαιοί τα θυμούνται και οι νέοι τα μαθαίνουν. Δεν είναι μόνο τα θέματα, αλλά συναντώνται με την αγάπη και τις παραδώσεις του χωριού.
Περιμένουν όλοι με αγωνία την εφημερίδα αλλά κυρίως με λαχτάρα αυτοί που ζουν μακριά.
Ζουν ξανά το χωριό. Ξαναθυμούνται γνωστούς χωριανούς.
Μαθαίνουν από την εφημερίδα ποιοί παντρεύτηκαν, ποιοί έκαναν παιδιά, ποιοί έφυγαν για τον άλλο κόσμο. Ξανά ζουν τα ήθη και έθιμα που είχαν ζήσει. Θυμούνται τις γιορτές τα πανηγύρια του χωριού που ήταν το μεγάλο και χαρούμενο γεγονός της χρονιάς που το περίμεναν κάθε χρόνο.
Λένε πολλοί ότι όταν ακούμε τη μαγική λέξη χωριό, φέρνει σε μας νοσταλγία. Μας θυμίζει τη γειτονιά, την παρέα, τη μυρωδιά των λουλουδιών, τη σκιά των δέντρων, το θρόισμα των φύλλων.
Προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά μας την ιστορία του τόπου, τις λαογραφικές παραδόσεις, τις ομορφιές του χωριού, τα ιστορικά μνημεία, τις προσωπικότητες του παρελθόντος.
Τα δίνουμε με κέφι και αγάπη. Η έκδοση της εφημερίδας άρχισε προ καιρού και μπροστά από μέρες πήραμε το εκατοστό φύλλο.
Μπορείτε να καταλάβετε;
Κρατάει ζωντανή την παράδοση. Είναι μια εθελοντική προσφορά. Είναι Προοδευτικό και ακούραστο το Διοικητικό Συμβούλιο. Όλα τα συμβούλια που πέρασαν εργάστηκαν, αλλά το συμβούλιο των τελευταίων χρόνων είναι πράγματι Προοδευτικό, ακούραστο και ασχολούνται με πολλούς τομείς και προσφέρουν μια πνευματική όαση του παραδοσιακού βίου.
Αξίζουν σε όλους τους συμβούλους συγχαρητήρια για την εφημερίδα του Συλλόγου με τόσα θέματα.
Ευελπιστούμε ότι διαβάζοντάς την οι αναγνώστες θα λάβουν περισσότερα μηνύματα. Θα αφυπνίζουν την ευαισθησία και συνείδηση μικρών και μεγάλων, ντόπιων που ζουν στην Ελλάδα, αλλά περισσότερο αυτών που ζουν στη ξενιτειά.
Ο Σύλλογος έχει κάνει και πολλά έργα στο χωριό που γίνονται καλοδεχούμενα.
Θέλουν να πιστεύουν ότι τα χαιρόμαστε όλοι γιατί δείχνουν την ομορφιά του τόπου. Είχαν και την τύχη, να έχουμε πολύ καλούς και ζηλευτούς ανθρώπους που όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν ξεχνιούνται.
Άνθρωποι πανέξυπνοι που ασχολήθηκαν για το καλό του τόπου.
Γνώριζαν ακμή στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, γιατί ήξεραν ότι αξίζει να σωθεί ότι υπάρχει και να δώσουν νέες βάσεις για το μέλλον.
Παράδειγμα η λιγνιτοφόρος λεκάνη στην περιοχή Κύμης. Γνώριζαν ότι είναι καλό να έχουν εργασία πολλοί. Όταν όμως είδαν τις ζημιές που σταμάτησαν τα νερά στα πηγάδια και τις ρωγμές σπιτιών αγωνίστηκαν να σταματήσουν όλα.
Πολλές φορές ο Σύλλογός μας παρουσιάζει και μας θυμίζει το ωραίο μας χθες. Ασχολήθηκαν και νέοι στις εφημερίδες με καινούρια όνειρα. Με πολλά θέματα και ποιήματα, του παρόντος. Αφυπνίζουν τις αισθήσεις και η συγκίνηση ακουμπάει τις καρδιές.
Το σπουδαιότερο όλων, οι εφημερίδες είναι που έφεραν κοντά τους απανταχού Έλληνες συγχωριανούς.
Πρέπει να είσαι μεγάλος για να καταλάβεις τι σημασία έχει να βρεθούν μαζί δύο παιδικοί φίλοι σε κάποιο ξένο μέρος διαβάζοντας την εφημερίδα. Θα ξαναγίνουν παιδιά. Θα θυμηθούν τα παλιά και τέλος δε θα βρίσκουν.
Υπήρχαν και φορεσιές Κουμιώτικες σ’ όλη την περιοχή. Τις φορούσαν γυναίκες της παλαιάς εποχής τις γιορτές. Τώρα δε βρίσκονται. Τις βλέπουμε καμιά φορά στην εφημερίδα με φωτογραφίες γερόντων και χαιρόμαστε.
Στην εφημερίδα γράφονται θέματα που ενδιαφέρουν το χωριό μας και πολλές φορές και τα γύρω χωριά.
Γι’ αυτό αγαπήθηκε πολύ η εφημερίδα γιατί πάρα πολλοί ενδιαφέρονται για την πολιτιστική παράδοση του τόπου. Προασπίζουν τις πατροπαράδοτες αξίες.
Ευχόμαστε ευόδωση σε κάθε καλοπροαίρετη και αγαθοεργή προσπάθεια τοπικού ή και γενικού ενδιαφέροντος.
Να εξακολουθεί να βγαίνει η εφημερίδα του Συλλόγου.
Τη χρειαζόμαστε, την έχουμε ανάγκη.
Χαλκίδα Δεκέμβρης 2016