Κύμη 5 Μαρτίου 2017 (Γκιντίδου Δήμητρα)
Η ραδιοφωνική εκπομπή στις 13 Φεβρουαρίου του 2017 που είχε ως θέμα την “Κύμη” και στην οποία είχα την τιμή να συμμετάσχω, ήταν η αφορμή για το παρόν κείμενο. Σ' αυτό ορίζονται τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά της έννοιας “ΚΥΜΗ”, όταν ακούει κάποιος αυτό το όνομα. Αυτά την καθορίζουν-κατά την ταπεινή μας άποψη- ως προς την χρονική και χωροταξική παρουσία της στον ελληνικό και πανανθρώπινο κόσμο, ορίζοντας το ΠΑΡΕΛΘΟΝ, το ΠΑΡΟΝ και το ΜΕΛΛΟΝ της, διαπερνώντας και συνενώνοντάς τα άρρηκτα.
1. Από τα αρχαία χρόνια: το σημερινό δυτικό ΑΛΦΑΒΗΤΟ, που μεταφέρθηκε στην CUMA της Καμπανίας από τους πρώτους Κυμαίους αποίκους με προεξάρχοντα τον Ιπποκλή τον Κυμαίο και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα σε όλον το δυτικό κόσμο.
2. Από τα νεότερα χρόνια: ο Γεώργιος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ / TEST PAP, γιατρός-ερευτητής-ευεργέτης της ανθρωπότητας, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κύμη.
3. Το κοινό σημείο της παλαιάς και της νέας ζωής της: το ΛΙΜΑΝΙ της Κύμης, το μεγαλύτερο ανατολικό χερσαίο λιμάνι της χώρας στο κέντρο του Αιγαίου, που ενώνει με τον κοντινότερο τρόπο το κέντρο της Ελλάδας με το Βορρά ( Βόρειο -Βορειοανατολικό Αιγαίο, Θάλασα Μαρμαρά, Εύξεινο Πόντο,), με την Ανατολή (Κεντρικό Αιγαίο, νησιά Αιγαίου, Παράλια Μικράς Ασίας και εσωτερικό), με το Νότο (Ανατολική-Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο και όλα τα παράλια της Μεσογείου).
4. Το ΣΥΚΟ ΚΥΜΗΣ: το μοναδικό στον κόσμο προϊόν αυτής της ποιότητας και μορφής.
Η Κύμη έχοντας αυτήν την απίστευτη “προίκα” από τη φύση και από τους ανθρώπους της οφείλει να επενδύσει όλη την ενέργεια, τη δημιουργικότητα, την επινοητικότητα, την εργατικότητα, με κάθε δυνατό τρόπο, σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο, ώστε να εκμεταλλευτεί και να αναδείξει “κατ' αποκλειστικότητα” τα “γεννήματά” της για την ευημερία στο ΜΕΛΛΟΝ αυτού του τόπου και των επόμενων γενεών του.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Γκιντίδου Δήμητρα