Κοιτάζοντας κανείς προς τον ουρανό καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, θεάται έναν από τους πιο ευδιάκριτους σχηματισμούς αστέρων. Είναι το λεγόμενο «ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ». Πρόκειται για τρία λαμπερά άστρα, τα οποία, παρόλο που δεν έχουν καμιά βαρυτική αλληλεπίδραση, απέχουν τελείως διαφορετικές αποστάσεις από εμάς και ανήκουν σε διαφορετικούς αστερισμούς, καλύπτουν σχεδόν όλη την κεντρική περιοχή της έναστρης νύχτας σχηματίζοντας ένα σχεδόν ισοσκελές τρίγωνο.
Το πρώτο άστρο του τρίγωνου είναι ο «μπλε υπεργίγαντας» Ντένεμπ (Deneb). Ανήκει στον αστερισμό του Κύκνου (α Cygni) και είναι το πιο μακρινό από τα τρία αφού απέχει από την Γη περίπου 2.600 έτη φωτός. Έχει μάζα 19 ηλιακές μάζες, «επιφανειακή» θερμοκρασία περί τους 8.000 βαθμούς Kelvin και είναι 100.000 φορές λαμπρότερο του Ήλιου αφού έχει ακτίνα 200 φορές μεγαλύτερη από εκείνην του Ήλιου. Με άλλα λόγια, αν τον φέρναμε στην θέση του Ήλιου θα έφτανε μέχρι την Γη.
Το δεύτερο άστρο είναι ο Βέγας (Vega). Βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κεφάλι μας (στο ζενίθ δηλαδή του τόπου μας). Ανήκει στον αστερισμό της Λύρας (α Lyrae). Είναι σχετικά κοντά μας, αφού απέχει από την Γη «μόνο» 26 έτη φωτός και είναι 80 φορές λαμπρότερος του Ήλιου. Το 14.000 μ.Χ., που λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών τα Χριστούγεννα στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης θα είναι καλοκαίρι, ο άξονας της Γης θα σημαδεύει τον Βέγα και όχι τον Πολικό Αστέρα που σημαδεύει σήμερα.
Το τρίτο λαμπρό άστρο του τριγώνου είναι ο Αλταΐρ (Altair). Βρίσκεται στον αστερισμό του Αετού (α Aquilae), και περιστρέφεται με ταχύτητα 240 χλμ/δευτερόλεπτο (ο Ήλιος περιστρέφεται με 2 χλμ/δευτερόλεπτο). Αποτέλεσμα της γρήγορης περιστροφή του είναι το ωοειδές σχήμα του. Είναι σχεδόν διπλάσιος σε μέγεθος από τον Ήλιο, λίγο θερμότερος από αυτόν (7.700 βαθμοί Kelvin) και βρίσκεται, επίσης, σχετικά κοντά μας (είναι το πιο κοντινό από τα τρία), αφού απέχει από την Γη «μόνο» 17 έτη φωτός.
Όμως, ένα έμπειρο στην αστρονομική παρατήρηση μάτι, το πιο θεαματικό αντικείμενο που θα μπορούσε να παρατηρήσει και να φωτογραφήσει με τη βοήθεια ενός τηλεσκοπίου είναι το πανέμορφο νεφέλωμα «Βρόχος του Κύκνου» (Loop Cygni). Εντοπίζεται στον αστερισμό του Κύκνου εκεί δηλαδή που βρίσκεται ο Ντενέμπ. Πρόκειται για το «λείψανο» μιας τρομακτικής αστρικής έκρηξης υπερκαινοφανούς (supernova) που συνέβη πριν από 50.000 χρόνια σε απόσταση 1.400 ετών φωτός από τη Γη. Τα διάφορα τμήματά του έχουν καταγραφεί με διαφορετικούς αριθμούς στο Νέο Γενικό Κατάλογο (NGC) , μεταξύ των οποίων είναι το νεφέλωμα NGC 6960 που βρίσκεται στα δυτικά και που θυμίζει μια Σκούπα Μάγισσας (έτσι άλλωστε αποκαλείται και χαϊδευτικά), ενώ στα ανατολικά παρατηρείται το νεφέλωμα Δαντέλα (NGC 6992) και οι παραφυάδες του.