Posted Ιανουαρίου 30, 2016 by Lampridis Athanasios in ADVERTORIAL
Interview Μάκης Καλαράς:
Ο μοναδικός έλληνας που αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στους χειμερινούς παραολυμπιακούς αγώνες στο sit ski ο παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς, είναι ένας αθλητής που έχει διακριθεί σε περισσότερα από έξι αθλήματα και συνεχίζει ακάθεκτος.
Είναι ο μοναδικός αθλητής στην Ελλάδα σήμερα που κάνει πρωταθλητισμό με το καθιστό σκι (sit ski), έτσι ονομάζεται το σκι των αναπήρων, κατά το οποίο ο αθλητής κάθεται σε ένα κάθισμα, ασφαλίζεται, ενώ ένα αμορτισέρ βοηθά να απορροφώνται οι κραδασμοί – λειτουργεί δηλαδή όπως τα γόνατα σε έναν όρθιο αθλητή.
Αξιωσημείωτο είναι να σημειωθεί, ότι ο Μάκης Καλαράς είχε την πρώτη του εμπειρία με το sit ski στο Βόρειο Πόλο.
Ασχολείται από το 2009, με προπονητή τον Κώστα Ζιντζόβα, πρώην Ομοσπονδιακό προπονητή Εθνικής Ομάδας σκι αρτιμελών. “Αφορμή στάθηκε μια ασυνήθιστη εκδρομή”.
Το αντίστοιχο ΤΕΦΑΑ (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) της Νορβηγίας μαζί με τον νορβηγικό στρατό διοργάνωναν μια εκδρομή στoν Βόρειο Πόλο, στους -30 βαθμούς.
“Εκεί έμαθα να κάνω σκι”, δηλώνει σε παλαιότερες συνεντεύξεις του σε διαφορα site και blogs Έγινε παραπληγικός ύστερα από ατύχημα με το μηχανάκι του σε ηλικία 17 ετών!
Έκτοτε συνέχισε με τον αθλητισμό και κατέκτησε μετάλλια σε πολλά αθλήματα (άρση βαρών, μπίσκετ με αμαξιδιο, λάτιν χορό σε αμαξίδιο με τη μεγάλη του διάκριση στη δισκοβολία στην Παραολυμπιάδα του 2004 παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο. Επίσης αρκετές φορές 1η θέση σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008.
Μετά τη δισκοβολία το γύρισε στο sit ski.
ΑΛ. Τι είναι αυτό που σε τράβηξε περισσότερο ώστε να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο άθλημα;
ΜΚ Είναι ένα άθλημα που έχει αδρεναλίνη, τεχνική, ταχύτητα, που πάντα μου άρεσε, απλά με τα αθλήματα που έκανα στο παρελθόν ήταν απαγορευτικό, γιατί έχει και πολλούς τραυματισμούς και όπως καταλαβαίνεις ένας παραπληγικός, έστω και ένα χεράκι ή δαχτυλάκι να χτυπήσει, τότε τον κάνει ανάπηρο στην κυριολεξία!
Επίσης συνδυάζει τα ταξίδια που στην αρχή είναι όμορφα….
Αφού, αν γίνεις καλός, συμμετέχεις σε διάφορες χώρες για να αγωνιστείς στο world cup, όπως εγώ τώρα!
ΑΛ.Πώς είναι η εμπειρία ενός αθλητή που συμμετέχει σε παραολυμπιακούς αγώνες;
Την θυμάσαι για μια ζωή ανεξαρτήτως αποτελέσματος! Νιώθεις πως είσαι εκλεκτός και κάνεις κάτι μοναδικό! Αυτό σου δίνει δύναμη να πας και στους επόμενους Παραολυμπιακούς!
ΑΛ.Η Πολιτεία είναι στο πλευρό σας;
Αν λες την Πολιτεία διπλα στην Κηφισιά, ναι φυσικά.. Έχω έναν φίλο που πίνουμε καφέ εκεί!
Είναι πάντα στο πλευρό μου! Χαχαχα!
Δεν την ενδιαφέρει καθόλου που συμμετέχω σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου και σε αγώνες Παραολυμπιακών! Είμαι ένας και είναι ακριβό άθλημα για την ανάπτυξη του στην Ελλαδα !
Όσο μπορώ αγωνίζομαι μόνος μου και με βοήθεια χορηγών μου, που πιστεύουν σε μένα!
ΑΛ.Ποιο θεωρείς ότι είναι το καλύτερο ελληνικό χιονοδρομικό κέντρο για ανθρώπους με κινητικά πτοβλήματα ?
Τα Καλάβρυτα είναι πολύ προσβάσιμα με πάρκινγκ δίπλα στα lift και δωρεάν κάρτα για ΑΜΕΑ μαζί με το συνοδό τους! Πολύ σημαντικό. Όταν ξεκίνησα, πήγαινα στον Παρνασσό και πριν τον εκσυγχρονισμό του ήταν ταλαιπωρία για εμένα, αλλά τώρα που άλλαξαν ανεβαίνω πιο γρήγορα και πιο εύκολα, αλλά και πάλι, μέχρι να φτάσεις στο πρώτο καρεκλάκι χρειάζεται πολύ σπρώξιμο.
Να πας στο σαλέ και στο wc είναι ακόμα πιο δύσκολα, είναι ένα πολύ ωραίο βουνό αλλά όχι με αθλητική νοοτροπία.
ΑΛ.Είναι ακριβό άθλημα το sit σκι;
Είναι πάρα πολύ ακριβό άθλημα, ακόμα και για διασκεδάση να το κάνεις, πόσο μάλλον αν το κάνεις και για πρωταθλητισμό!
Να φανταστείς κάτι απλό, ένας μη-ανάπηρος νοικιάζει εξοπλισμό με 30€ και κάνει… Ο κινητικά ανάπηρος πρέπει να αγοράσει εξοπλισμό, που ο φτηνότερος τουριστικός εξοπλισμός κάνει 5.000€!
Και για να μάθει να κάνει θα χρειαστεί να πάει εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα είναι ένα όνειρο απατηλό να υπάρχει κάποια σχολή σκι για ΑΜΕΑ!
ΑΛ.Πώς ανταποκρίνεσαι;
Πρέπει να έχεις πολύ κουράγιο για να συνεχίσεις να κάνεις σκι! Για έναν κιν.ανάπηρο τα προβλήματα είναι δεκάδες πιο πολλά από έναν που δεν είναι! Πολύ λίγα θα σας πω.. Θέλει συνοδό, άρα διπλάσια έξοδα, η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή και δυσκολεύει την θερμότητα στα κάτω άκρα, η κίνηση με αμαξίδιο είναι απροσπέλαστη, αφού το να κινηθεις με ρόδες σε χιόνι και σε τέτοια μέρη είναι από μόνο του δύσκολο, η προσβασιμότητα σε πάρκινγκ και τουαλέτες είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πρέπει να μιλάω ώρες για αυτά… αλλά… όταν ανέβεις στο βουνό και τσουλάς μαζί με τα φιλαράκια σου ΤΑ ΞΕΧΝΑΣ ΟΛΑ!!
Εκεί εξαργυρώνεις και αναμένεις για την επόμενη δυσκολία!
ΑΛ.Έχεις κάποιους σπόνσορες που σε στηρίζουν σε ότι κάνεις?
Όλα τα παραπάνω που λέω είναι επειδή έχω τους χορηγούς μου.. Αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να ήμουν σε αυτό το επίπεδο και να ταξιδεύω μένοντας στις Άλπεις με τα λεφτά του μπαμπά μου..
Χίλια ευχαριστώ στους ανθρώπους που είναι κοντά μου και πιστεύουν σε μένα, ώστε να πάω ακόμα σε μία Παραολυμπιάδα στην ΚΟΡΕΑ το 2018.
Ευχαριστώ, λοιπόν,www.parnas.gr την DEMO pharma BSB clothes OOZOO timepiecestheprojectgarments ,protestsportswear ,citroen aegeanair.com ,yava fitness
ΑΛ.ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΟΥ?
Αυτή τη στιγμή είμαι στην Αυστρία από τον Νοέμβριο, κάνοντας προπόνηση με την Εθνική Αυστρίας, Ολλανδίας κλπ. Και από εδώ πετάγομαι στους αγώνες μου, αφού είμαι κέντρο Ευρώπης !
Τώρα, όταν είμαι Ελλάδα, κάνω στα Καλάβρυτα!
ΑΛ.ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΑ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΣΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ?
Συνήθως κάνω 6 μήνες προπόνηση σε χιονοδρομικά κέντρα τον χειμώνα σε Κεντρική Ευρώπη και το καλοκαίρι αλλάζω ημισφαίριο ψάχνοντας για χειμώνα. ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 11,5 μήνες προπόνηση με βάρη και σίγουρα 6 ώρες την ημέρα.
ΑΛ.ΠΟΙΟΥΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΩΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ
ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ sit ski ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ?
Η προπόνησή μου είναι πια η προσωπική μου ευχαρίστηση,αυτό με κάνει χαρούμενο.
ΑΛ.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ KAI ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ?
Τα κέντρα εξελίσσονται αλλά έχουμε πολύ μέλλον ακόμα να φτάσουμε τα κέντρα του εξωτερικού, μας λείπει η παιδεία στην χιονοδρομία, δεν είναι άθλημα πλουσίων, όπως λένε πολλοί, γίνεται με σωστή οργάνωση και από όλους.
ΑΛ. Τι αντιμετώπιση έχεις από τον κόσμο που σε βλέπει στο βουνό?
Έχει πλάκα, οι πιο πολλοί με θαυμάζουν κοιτώντας με απορία τί είναι αυτό που τους προσπέρασε πιο πριν με ταχύτητα χα χα χα! Αν προλάβουν να δουν, μερικοί με ρωτάνε από πού νοίκιασα τον εξοπλισμό, για να νοικιάσουν και να το δοκιμάσουν.
Α.Λ.Είναι απαραίτητο να μένεις στο βουνό για να γίνεις πρωταθλητής σκιέρ;
Ναι, σκληρή προπόνηση, επικίνδυνη και ξεχνάς τις ανέσεις της πόλης.
Α.Λ.Είσαι σκληρός με τον εαυτό σου;
Όχι πια, όταν έκανα δισκοβολία είχα πολλές απαιτήσεις, τώρα πια έχω εμπειρία και σκέφτομαι πιο σωστά.
Α.Λ.Ποιο είναι το πιο παράξενο πράγμα που σε έχουν ρωτήσει;
Αν χρειάζεται δίπλωμα αυτό που κάνω…Χαχαχα!
ΑΛ.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙΣ ?
Σίγουρα δεν θα γίνω προπονητής, τους βλέπω και κρυώνω που κάθονται ακίνητοι για να περάσουν αθλητές και να φτιάχνουν τις πόρτες. Έχω δεκάδες στο μυαλό μου, ελπίζω να κάνω πολύ εθελοντισμό και να προσφέρω τις γνώσεις μου σε αθλητισμό και αναπηρία.
Α.Λ.Πάνω στο βάθρο αισθάνεσαι εθνική υπερηφάνεια ή είναι περισσότερo ένα στοίχημα που βάζεις με τον εαυτό σου;
Πιο πολύ με τον εαυτό μου παλεύω, μόνος μου.
Η συνέντευξη δόθηκε στον κ. Αθανάσιο Λαμπρίδη, αποκλειστικά για το www.snowboardholics.gr