Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ
Όταν τα οικονομικά μεγέθη, τα εισοδήματα των κρατών, των ηπείρων και όλου του πλανήτη μας, αυτά που μπήκαν φουριόζικα στη ζωή μας ως ΑΕΠ, αυξάνονται και αναφέρουμε στα πραγματικά εισοδήματα και όχι στις κάθε μορφής φούσκες και σιλικονούχα ή όχι πρόσθετα. Όταν η οικονομική και κοινωνική κρίση επεκτείνεται ραγδαία. Όταν τα παραπάνω παρατηρούνται στον αυτό ιστορικό χρόνο, τότε το ψέμα, η απάτη, το άδικο ενσωματώνονται στην καθημερινότητά μας και προσβάλουν την αξιοπρέπειά μας και την ευαισθησία μας. Το κείμενο που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα «Βάση Δεδομένων των Υψηλότερων Εισοδημάτων στον Κόσμο» των Τόμας Πικέτι και Ιμάνιουελ Σάεζ για λογαριασμό της Σχολής Οικονομικών των Παρισίων:
Στις ΗΠΑ στο διάστημα 1981-2008 το εισόδημα του 1% των πλουσιότερων αμερικανών αυξήθηκε από το 8,3% του ΑΕΠ στο 17,67% και του 10% των πλουσιότερων από από το 32,72% στο 45,60%.
Στον Καναδά στο διάστημα 1981-2000 το εισόδημα του 1% των πλουσιότερων αυξήθηκε από 7,80% στο 13,56% του ΑΕΠ και του 10% από το 35,39% στο 42,34%.
Στην Ιαπωνία στο διάστημα 1981-2005 το εισόδημα του 1% των πλουσιότερων έφτασε από το 7,11% του ΑΕΠ στο 9,20% και του 5% των πλουσιότερων από 20,07% στο 25,33% του ΑΕΠ.
Στη Γαλλία στο διάστημα 1981-2006 το εισόδημα του 1% έφτασε από 7,50% του ΑΕΠ στο 8,94% και του 10% από το 30,73% στο 32,81%.
Στη Γερμανία στο διάστημα 1983-1998 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) το εισόδημα του 1% έφτασε να διαθέτει από το 9,4% στο 11,10%, του ΑΕΠ και του 10% από το 31,80% στο 35,40%.
Στην Ιταλία στο διάστημα 1981-2004 το εισόδημα του 1% έφτασε από το 6,47% του ΑΕΠ στο 9,03% και του 10% εκτοξεύτηκε από το 26,31% στο 32,64%.
Η οργή των ξεσηκωμένων πολιτών του πλανήτη εκφράζει ακριβώς την αντίθεσή τους σε αυτό το σύστημα στην υπηρεσία των ελάχιστων. Η «μάχη του 99%» θέτει στο επίκεντρο της συζήτησης την ίδια την έννοια της δημοκρατίας, που δεν μπορεί να συνάδει με την τεράστια συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια μιας οικτρής μειοψηφίας και με την ολοένα και βαθύτερη ανισότητα.
ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΝΤΖΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 23-10-2011
ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ
Λάθος η επικεφαλίδα. Δεν χρειάζεται το ερωτηματικό. Ο πολιτισμός του κάθε λαού είναι σημείο της αδιαπραγμάτευτης ταυτότητάς του. Η κουλτούρα του όπως διαφορετικά συνηθίζεται να ονομάζουμε όλα αυτά που περιλαμβάνονται στη λέξη πολιτισμός στην οποία και θα επιμείνουμε αν μπαίνει ζήτημα επιλογής. Τα ίδια ισχύουν και για εμάς τους Έλληνες. Με μεγάλες δόσεις πειστικής αυτοπεποίθησης χωρίς να διεκδικούμε την πρωτοκαθεδρία ούτε βέβαια την αποκλειστικότητα. Με μεγάλη διάθεση να συγκρουστούμε έντιμα, με μεγάλη διάθεση να σμίξουμε αποδοτικά τα πολιτισμικά μας αποτυπώματα, βέβαιοι πως πολλά θετικά θα προκύψουν στο δρόμο προς τα μπρος και θα βοηθήσουν λαούς και έθνη. Ο πολιτισμός μας λοιπόν που ερχόμενος από πολύ παλιά χωρίς να ξεχνά, ρουφά από την ιστορία χυμούς και δυναμώνει στο διάβα του χτες προς το σήμερα και του σήμερα προς το αύριο. Αν για κάποιους ο πολιτισμός των λαών είναι εμπόδιο στα σχέδιά τους και γι’ αυτό κατεδαφιστέος, για τους λαούς είναι μέσο για την απαραίτητη συνεννόηση και επαφή, για την αναζήτηση απαντήσεων, δράσεων και γόνιμης αισιόδοξης προοπτικής. Η από ψηλά επιδιωκόμενη ισοπέδωση σε ένα των πολιτισμικών χαρακτηριστικών δεν μπορεί να είναι το ζητούμενο στη ζωή μας, αφού θυμίζει την ευθεία γραμμή των ιατρικών γραφημάτων και το δηλούμενο τετελεσμένο. Το σημείο, η γραμμή που ορίζει ο πολιτισμός είναι το όριο που μόνο από πάνω του χωρά η όποια συζήτηση για να έχει νόημα. Κάθε άλλη προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει από τη γέννησή της. Ένα από τα χαρακτηριστικά ενός λαού είναι και η μουσική του, οι χοροί του και ο τρόπος ζωής του που πηγάζει μέσα από αυτά. Προσωπικά πιστεύω πως στο πεδίο αυτό σαν λαός οι Έλληνες βρισκόμαστε στις πρώτες-πρώτες θέσεις παγκόσμια. Σας προτρέπω να διαθέσετε λίγα λεπτά για να δείτε το βίντεο στη διεύθυνση
www.greektube.org/content/view/153153
Αγαπητοί φίλοι.
Στα δύσκολα που περνάμε και στα πιο δύσκολα που έρχονται, ας σμιλέψομε τις ανθρώπινες σχέσεις μας. Θα μας είναι χρήσιμο εφόδιο και το σμίλευμα και τα αποτελέσματά του. Οι παρέες μας είναι χώρος βασικός και αποδοτικός για την προσπάθεια αυτή.
ΜΗΝΥΜΑΤΑ OFFSHORE ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
Γράφτηκε πρόσφατα και προβλήθηκε από το ΜΜΕ και πανελλαδικά ως στοιχείο από έρευνες του ΣΔΟΕ, πως η Κύμη είναι η δεύτερη στην Ελλάδα έδρα εταιρειών που έχουν την μορφή Offshore. 24 τον αριθμό οι εταιρείες αυτές που δηλώνουν έδρα την Κύμη με πρώτη την Αργολίδα και τρίτη την Χαλκιδική. Τις εταιρείες αυτές πολύ τις ψάχνουν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι ελεγκτικές αρχές όταν έχει φουντώσει η παρουσία των. Δεν πρόκειται για εγχώριο προϊόν αλλά εισαγόμενο, ενώ η φορολόγησή των παραμένει ασθενική και στη χώρα μας και διεθνώς. Νόμιμης μορφής εταιρείες κατά τα άλλα, κατηγορούνται ότι δίνουν μεταξύ των άλλων και τη δυνατότητα μη εμφάνισης στο φώς της ημέρας των φυσικών προσώπων ιδιοκτητών τους κι αυτό είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό γι’ αυτά. Τι να μυρίστηκαν άραγε στην περιοχή μας; Πολλοί στηριζόμενοι στην σχετική παγκόσμια εμπειρία και ιστορία λένε ωμά πως εμφανίζονται όταν μυρίζονται «αίμα»… Εκφραζόμενοι ηπιότερα λέμε πως με βάση ανάλογα ευρήματα, οι εταιρείες αυτές χωρίς να πρωτοτυπούν, μυρίζονται από μακρυά αν δεν κρατούν οι ίδιοι οι κρυφοί ιδιοκτήτες των την ουσιαστική καθοδήγηση, υψηλά, δυσθεώρητα και μακριάς εμβέλειας χρονικά και ποιοτικά νταλαβέρια. Νταλαβέρια κύρια επενδυτικού χρηματοοικονομικού περιεχομένου. Να είναι άσχετο ότι η Κύμη στο ηπειρωτικό της τμήμα αλλά και η θαλάσσια περιοχή μπροστά της μαζί και η γειτονοπούλα Σκύρος, βρίσκονται σε κεντρικό σημείο στο σχεδιασμό για εγκατάσταση και λειτουργία ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) με τις καταγγελίες για σκάνδαλα τύπου Βατοπεδίου στη Σκύρο να είναι επίμονες, συγκεκριμένες και από διάφορες κατευθύνσεις;
Να είναι άσχετα τα εντυπωσιακά νέα για τα ευρήματα των σχετικών ερευνών στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα την Ανατολική στον τομέα του ορυκτού υποθαλάσσιου πλούτου; Να είναι άσχετα τα καλά νέα για την προώθηση μέσω του ΕΣΠΑ, του Ευρωπαϊκής εμβέλειας έργου εκσυγχρονισμού του λιμανιού της Κύμης;
Πρωτόγνωρες οι εξελίξεις σε κάθε περίπτωση για την περιοχή μας που κατά τα λοιπά χειμάζεται χρόνια και διαρκώς. Ερήμην των κατοίκων της φαίνεται να σχηματίζονται ριζικές αλλαγές για τους ίδιους, το αξιοζήλευτο περιβάλλον της περιοχής, τον πολιτισμό, την ιστορία του χώρου. Οι αλλοιώσεις είναι αναπόφευκτες και με χαρακτήρα μη αναστρέψιμο και ίσως ιδιαίτερης βαρύτητας λαβωματιές στο σώμα, την ψυχή, την καρδιά τη δικιά μας και της γης που πατούσαμε, πατάμε και πάμε. Δεν πρέπει πολλά να κάνουμε;
Χαλκίδα Δεκέμβρης 2011
Σταμ. Δ. Σπύρου